De verplichte sneltest voor reizigers richting Nederland wordt per 3 maart vervangen door een zogenaamde NAAT-test die niet ouder dan twaalf uur mag zijn en met een negatieve uitslag. Dit heeft de regering bekendgemaakt.Vanaf 3 maart wordt het scala aan toegestane PCR-testen uitgebreid. De Rijksoverheid wijst erop dat PCR (polymerase chain reaction) slechts een van de vele testen is onder de verzamelnaam NAAT (nucleic acid amplification test). Naast de PCR-test, zijn er nog meer NAAT-testen, onder verscheidene afkortingen. Deze zijn vanaf volgende week allemaal geoorloofd. “De PCR-test verplichting wordt dan de NAAT-testverplichting,” zegt de overheid en de sneltest is dan niet meer nodig en dat is de tweede aanpassing.
Sinds 23 januari 2021 moesten passagiers richting Nederland én een negatieve PCR-test van maximaal 72 uur oud laten zien (bij aankomst) én een negatieve sneltest (bij het boarden), die niet ouder dan vier uur mocht zijn. Met name die sneltest leidde tot grote problemen, omdat er op veel buitenlandse luchthavens geen faciliteiten voor bestaan, terwijl de tijd in veel gevallen te krap is om de test voorafgaand aan het transport naar de airport te doen.
Het kabinet komt de reizigers en de luchtvaartmaatschappijen nu tegemoet door de sneltest af te schaffen, maar scherpt tegelijkertijd de regels voor NAAT/PCR aan, door de geldigheidsduur ervan te verkorten van 72 naar 12 uur.Overigens blijft het algemene reisadvies van de regering onveranderd: alle landen zijn in principe oranje en dat betekent: reis niet, tenzij er dringende redenen voor zijn. En iedereen die wel reist, moet na aankomst in Nederland in quarantaine.
Minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid & Sport) zei dinsdag zich zorgen te maken over het grote aantal reizigers dat zich hier niet aan houdt. De regering is nog steeds bezig met wetgeving om de quarantaineplicht te handhaven en te sanctioneren.
Toen vorige maand het vliegverkeer uit het Verenigd Koninkrijk, Zuid-Afrika en Zuid-Amerika stil werd gelegd (om de meer besmettelijke varianten van corona tegen te houden) verwachtte de regering in vier weken tijd de quarantaineregels wettelijk te kunnen hebben vastgelegd.
Dinsdag zei De Jonge dat dit nog niet is gelukt en daarom is doorgeschoven naar ‘maart’ – een specifieke datum noemde hij niet. Dit betekent ook dat het vliegverbod uit de UK en de andere landen langer zal duren.