De Spaanse belastingdienst heeft als uitgangspunt dat het eigendom van een huis inkomsten genereert en spreekt in dat opzicht dan ook over ‘vermoedelijke inkomsten’. Deze inkomsten moeten dus worden aangegeven bij de Spaanse fiscus met het formulier ‘modelo 210’.
Het formulier 210 gebruik je voor de aangifte van de belasting op eigendommen voor niet-residenten zonder permanent verblijf. In het Spaans vertaald is dat det ‘Impuesto sobre la Renta de no Residentes (sin establecimiento permanente)’.
Het gaat hier om een zogeheten ‘draagschuld’ en geen ‘haalschuld’. In simpel Nederlands betekend dit dat je dit zelf moet aangeven en het dus niet automatisch in de bus zal krijgen. De aangifte 210 dien je elk jaar opnieuw zelf te doen voor 31 december (de aangifte geld voor het belastingjaar daarvoor). De inkomstenbelasting voor niet-residenten moet na het jaar worden afgedragen. In de eerste aangifte dien je dus rekening te houden met de datum van aankoop van het betreffende onroerende goed. U betaalt namelijk alleen belasting over de dagen vanaf de aankoopdatum tot het einde van het jaar. Vanaf het jaar daarop wordt de belasting natuurlijk berekend en geheven over het hele kalenderjaar.
Je koopt bijvoorbeeld een woning en de overdracht is op 1 december 2019. Het eerste jaar betaal je zodoende enkel 31 dagen belasting, namelijk van 1 t/m 31 december 2019. Deze aangifte dien je in voor het einde van het volgend jaar. In dit voorbeeld is dat dus voor 31 december 2021. Nog even voor de goede orde aangifte over 2020 dien je voor 31 december 2021 in te dienen.
Het formulier 210 kun je online invullen op de website https://sede.agenciatributaria.gob.es/Sede/inicio.html
Daarna print je het formulier uit en kun je bij de bank de overschrijving regelen naar het rekeningnummer wat op dat formulier staat, onder vermelding van de code die óók op het formulier staat. De waarde van de woning wordt bepaald via het referentienummer in het kadaster. Mocht je deze informatie niet hebben dan wordt de waarde van de aankoop in de notariële akte gebruikt en de regel van 50% toegepast.
Over dit bedrag (de kadastrale waarde of 50% van de aankoopwaarde) wordt dan 1,1% gerekend indien de laatste kadastrale herziening minder dan 10 jaar geleden plaatsvond. Mocht dit langer zijn dan 10 jaar dan geld een percentage van 2%. Dit bedrag is dan het bedrag dat de belastingdienst als vermoedelijke inkomsten beschouwd en waarover de belasting moet worden betaald. Het percentage voor het jaar 2019 is 19% voor inwoners van de EU.
Stel de kadastrale waarde is recent vastgesteld op 100.000 euro dan neem je daarvan 1.1% = 1100 euro. Dit tegen een tarief van 19% = 209 euro.
In het midden van het kalender jaar ontvangt iedere vastgoedeigenaar de aanslag van de grondbelasting IBI (Impuestos sobre Bienes Inmuebles). In dat aanslagbiljet vind je als eigenaar de waardes die nodig zijn voor het invullen van het formulier. Zo staat bij de Valor Castastral (VC) de waarde die moet gebruikt worden voor de berekening van deze belasting.
LET OP!
Een garage, parkeerplaats of een bergruimte die fysiek niet bij de leef oppervlakte van je huis/appartement hoort heeft een eigen kadastrale waarde. Hier dien je dus los een 2e modelo 210 voor in te vullen. Je zult hier ook los een IBI formulier voor hebben ontvangen. Er zijn opties om een enkele aangifte te doen als de garage en woning bij elkaar horen, bijvoorbeeld toehoren aan hetzelfde complex.